SGIF 100 år - del 47 - Peter Andersson
Trots att föreningen nu är inne på sitt 101:a år så blir det några artiklar till, då vi utlovade 52 stycken när vi startade. Här kommer den 47:e, och då är det Peter Andersson som minns sin tid i SGIF.
En av årets sista intervjuer som gjordes innan jul är med Peter Andersson, som tillbringade många år som aktiv i föreningen och har satt ett stort avtryck utanför planen.
När Peter var liten fanns ont om ledare och inget lag att spela i. I stället fick byns ungdomar hålla igång och spela fotboll på den gamla skolgården på Bankvägen. Detta skulle dock komma att förändras när eldsjälen Karl Ivar Lilja klev in i föreningen och började styra upp en ungdomsverksamhet runt åren 1967 och 1968.
I samma veva togs spadtag som förändrade Strövelstorp i grunden. Byn skulle framöver ingå i Ängelholms kommun, men pengarna som fanns att tillgå blev innan dess investerade i en ny skola, en stor idrottshall och bygget av äldreboendet Åsbytorp. Plötsligt strömmade barn in från närliggande orter som Varalöv, Ausås och Spannarp, vilket fick rejäl effekt på fotbollsföreningen.
Medan ungdomsavdelningen frodades närmade sig Peter senioråldern. Som 15-åring debuterade han i B-laget, där Gösta Göthe var lagledare, och sammanlagt spelade han 334 matcher innan två fotskador satte stopp för karriären 1984. Det blev 114 matcher i A-lag med 12 mål, men det var i B-laget han gjorde flest framträdande med 185 matcher och minst 73 mål (statistik saknas från 1973), framförallt var han framträdande med sitt målskytte när B-laget blev tvåa 1979 och vann serien 1981. Det blev sammanlagt 47 mål under säsongerna 1979-1981 i A- och B-laget. Bland annat minns vi två mål från mittlinjen direkt på avspark, då målvakterna var ute och firade lite väl långt ut, eller den stenhårda frisparken i krysset där bollen fastnade i bågen på målet. Peters tillslag var enormt och i början av 80-talet så kan man nästan säga att han tävlade med Bo Anders Johansson om vem som sköt hårdast och vem som skulle ta frisparkarna då båda hade ett extremt hårt tillslag.
Ett av hans första minnen med herrlaget är träningslägret i Vejbystrand, där bland andra Peter, Pålle Paulsson, Tommy Svensson och Bröderna Bengt och Paul Svenstrup var med. När Peter ska välja sin favorittränare under sin tid i klubben faller valet på Lasse Carlsson, men han lyfter också fram Lennart Åkergrens förmåga att skapa en bra kamratskap och hur Lars Jersmyr med sina träningsmetoder såg till att alla spelare var bra tränade.
Lars Jersmyr var även en central del i att klubbstugan kom på plats och blev byggd 1973 då han fick nys om en barack i Grevie som var till försäljning för 20 000 kronor. Peter Andersson var med och kommer ihåg hur den nya samlingslokalen var uppdelad i flera olika rum samt delvis finansierades av att 100 personer lånade ut 100 kronor till föreningen. När klubbstugan stod färdig blev den ett jättelyft för hela klubben. Här anordnades fester, och efter varje torsdagsträning stannade seniorlaget kvar för att äta mackor, prata, spela kort och få reda på laguppställningen till helgens match.
På sommarhalvåren var fotbollen den givna fritidssysselsättningen, men vad skulle byns ungdomar egentligen hitta på under vintrarna? På många orter hörde det till vanligheterna att det fanns en rink, damm eller sjö att tillgå för att spela ishockey. Så skulle bli fallet även i Strövelstorp. En hockeyrink byggdes ihop med lösvirke och placerades där tennisbanorna i dag är belägna. Senare tillkom en grusplan och fotbollsplanen, som omgärdades av löparbanor, flyttades ett antal meter närmare motorvägen. Peter minns hur tiotalet personer skiftades om att spola isen på nätterna. Man lånade slangar av brandkåren och tog vatten från brandposten på parkeringen. Förutom han själv var bland andra Ove Lindqvist, Börje Jerper och Thord Nilsson med och spelade. Hockeyfantasterna Börje Bengtsson och Lennart Andersson kom till idrottsplatsen och hjälpte till på helgerna och så fort de avslutat sina arbetsdagar.
Folk vallfärdade år efter år och matcher spelades mellan Strövelstorp, Salamis och Hasslarp. Sedermera mynnade engagemanget ut i hockey-bockey, även kallat korphockey, som bedrevs från slutet av 1970-talet till slutet av 1980-talet. Skickliga lag kom hit norrifrån och vann överlägset. Särskilt speciellt var speltiderna då matcherna oftast ägde rum mellan 21.30 och 22.30 eller 23.00 och 00.00.
I mitten av 1990-talet togs nästa steg i utvecklingen av idrottsplanen. Peter Andersson fick då nys om marken som i dag hyser vår C- och D-plan, sökte bygglov och fick ett ettårsavtal. Gräsdoktorn Göran Persson från Landskrona, som hade anlagt mattan på Ullevi, kom hit, tog prover och tyckte att marken var perfekt för att lägga gräs på. Några år senare tog Peter kontakt med ett företag från Hyllinge som arbetat med belysning till bandyrinkar i Norrland. Stolpar sattes upp, lampor kom på plats och sedan 2005 har vi kunnat bedriva matcher och träningar även under de mörka timmarna på dygnet.
En annan sak som Peter varit med och fixat är den stora reklambollen som står på parkeringen. Innan den anlände stod den vid Selects gamla fabrik på Åsbytorpsvägen och var då två meter högre än nu. Ställningen fick kortas för att föreningen skulle få bygglov. När stormen Sven svepte in över nordvästra Skåne 2013 sattes bollen i rullning och hittades rullande på parkeringen, men i dag välkomnar den alla besökare på idrottsplatsen.
När hans äldste son Ted började spela fotboll startade Peter tillsammans med Gunnar Larsson fotbollsskolan, som varje år lockar nya barn till föreningen. Under sex år (1997-2002) satt Peter Andersson i styrelsen som sekreterare och ungdomsansvarig, men sedan blev han kanslist inom byns innebandy och tiden fick läggas inom den föreningen.