Föreningspolicy i Strövelstorps GIF
Uppdaterad 2010-11-30
Syftet med denna policy är att skapa gemensamma riktlinjer för aktiva, ledare, föräldrar och styrelse. Den ska också tydliggöra den värdegrund som SGIF vill arbeta för.
Genom att definiera hur vi ska arbeta i SGIF blir det också lättare att dra åt samma håll. Det finns också tydligare grund för att kunna peka på agerande som innebär avsteg från det som SGIF står för.
Målet med vår barn- och ungdomsverksamhet är att ge barn och ungdomar glädjen av att finnas i ett sammanhang som ger kamratskap, social träning, byggande av en god självkänsla och självkännedom samt fysisk träning. Vidare syftar barn- och ungdomsverksamheten till att ge en positiv grund för att fortsätta med fysisk träning, idrott och idrottsledarskap som vuxen. Genom detta kan vi få fram egna produkter till våra representationslag, vilket i sin tur är ett medel i strävandet att skapa en förening med stark lokal förankring.
Viktiga ledord för verksamheten är:Glädje, Kamratskap och Uppmuntran skapar Trygghet!
Policyn bör revideras årligen.
Ungdomssektionen består av samtliga ungdomsledare och -tränare. Dessutom finns en ungdomsansvarig som sitter med i styrelsen.
Ungdomssektionens mål är:
" Glädje! Det ska vara roligt att spela och träna fotboll i SGIF." Hänsyn och respekt." Spelare ska vid lämplig kunskapsnivå slussas vidare till klubbens seniorverksamhet." Fair Play" Social träning." Verksamheten ska i största möjligaste mån bedrivas året runt.
För att uppnå dessa mål:
" Engagera föräldrar och fd aktiva." Uppmuntra ledare till systematisk och regelbunden utbildning. Förutom tränarkurser bör även utbildning i hjärt- och lungräddning ingå." Nya ledare i föreningen bör introduceras på ett sådant sätt att dessa känner sig välkomna och kan utföra sitt uppdrag på bästa möjliga sätt." Talangfulla spelare bör kunna få möjligheten till träning och spel i högre åldersgrupper för att prova på och för att kunna utvecklas. Grunden bör dock vara spel i sin egen åldersgrupp. Ju yngre spelaren är desto större inflytande har föräldern över hur mycket spelaren ska delta i verksamhet tillsammans med äldre barn/ungdomar eller seniorer.
SGIF följer de Fair-Playdokument som Svenska Fotbollförbundet tagit fram i "Fotbollens Spela Lek och Lär".
" Vi följer fotbollens regler" Vi respekterar domarens beslut. Även domaren har rätt att göra fel." Vi uppmuntrar till juste spel." Vi hejar på och stöttar vårt eget lag och hånar inte motståndaren." Vi hälsar på motståndaren före matchen." Vi tackar domare och motståndare efter matchen." Vi arbetar för att hålla fotbollen drogfri." Vi har god stil på och utanför planen.
SGIF står för lika behandling med avseende på bla prioritering, ekonomisk satsning och inflytande oavsett kön, etnicitet, funktionshinder eller sexuell läggning. Vi arbetar mot all form av diskriminering. Arbetet införlivas i den dagliga verksamheten och genomsyrar alla arbetsområden.
Att vara seniorspelare i SGIF innebär att:
" när man bär föreningens emblem, eller på annat sätt representerar SGIF, förväntas man uppträda på ett sådant sätt att man ger en god och positiv bild av SGIF. Man ska uppträda som en lagspelare, använda ett språk fritt svordomar och könsord samt visa att man är stolt över föreningen.
" man följer den av föreningen fastlagda drogpolicyn.
" man engagerar sig i aktiviteter anordnade av föreningen, samt erlägger av årsmötet fastlagd medlemsavgift. Denna skall vara helt eller delvis betald innan seriestart och senast 30 april slutbetald. Om detta inte har gjorts får inte spelaren deltaga i något seriespel.
" man håller avtalade tider och är väl förberedd inför match och träning. Vid förhinder meddelar man detta i god tid.
" man använder benskydd vid varje match och träning.
Att vara ungdomsspelare i SGIF innebär att:
" när man bär föreningens emblem, eller på annat sätt representerar SGIF, förväntas man uppträda på ett sådant sätt att man ger en god och positiv bild av SGIF. Man ska uppträda som en lagspelare, använda ett språk fritt från svordomar och könsord, samt visa att man är stolt över föreningen. I detta ingår att efter match tacka domare och motståndare för matchen.
" man kommer i god tid och är väl förberedd inför match och träning. Vid förhinder meddelar man detta i god tid.
" man visar tränare och ledare samt lagkamrater tillbörlig respekt och lyssnar inför och under träning och match.
" man istället för att komma med hån mot motståndaren, hejar på sitt eget lag på ett positivt sätt.
" man engagerar sig i aktiviteter anordnade av föreningen, samt erlägger av årsmötet fastlagd medlemsavgift. Denna skall vara helt eller delvis betald innan seriestart och senast 30 april slutbetald. Om detta inte har gjorts får inte spelaren deltaga i något seriespel.
" man använder benskydd vid varje match och träning.
" vid dåligt uppförande och bristande respekt mot lagkamrater och ledare har ledaren rätt att avbryta pågående aktivitet för den spelaren. Om ledaren tar detta beslut ska även kontakt med föräldrarna ske för att informera om händelsen.
Att vara ungdomstränare i SGIF innebär att:
" när man bär föreningens emblem eller på annat sätt representerar SGIF förväntas man uppträda på ett sådant sätt att man ger en god och positiv bild av SGIF. Man ska använda ett språk fritt från svordomar och könsord samt visa att man är stolt över föreningen. Man ska vara ett gott föredöme för barnen. I detta ingår att efter match tacka domare och motståndare för matchen.
" man känner samhörighet med föreningen och dess övriga ledare. Det lag man har hand om får aldrig bli "mitt lag" för tränaren utan utgör en av flera viktiga delar i hela föreningens verksamhet. I detta ingår att samarbeta med övriga ledare för laget, så att alla arbetar mot samma mål. Även ekonomiskt gäller ett helhetstänkande där föreningen går före laget.
" man deltar i möten som styrelsen eller ungdomsansvarig kallar till.
" man har en ambition att utveckla och förnya sina kunskaper genom att gå kurser och delta i studiecirklar. Kostnaden står föreningen för, tiden står deltagaren för.
" man bör bära föreningens träningsställ/ledartröja vid både match och träning.
" man i relationen med spelarna ser till att alla behandlas lika oavsett fotbollsmässig framgång eller social förmåga. Alla ska bemötas med respekt, utan hånfulla ord eller nedsättande tilltal. Istället bör ledaren uppmuntra och ge beröm.
" man är medveten om att skolarbete alltid har högre prioritet än fotbollen.
" man lyssnar på både barnen och deras föräldrar men ändå självständigt fattar beslut.
" man ibland samarbetar med människor som har andra åsikter och värderingar än de man själv har. Man ska kunna ta emot negativ kritik utan att själv gå till angrepp.
" man är tydlig med att säga till både föräldrar och aktiva som försöker styra matcher eller kommer med negativ kritik. Detsamma gäller om kritiken riktas mot domare och andra funktionärer. Består problemet bör det diskuteras med ungdomsansvarig.
" man engagerar sig i aktiviteter anordnade av föreningen samt erlägger av årsmötet fastlagd medlemsavgift på fastställt datum.
" man är ansvarig för att planen efter match/träning lämnas med grästuvor nedstampade dvs lämnar planen i bästa skick.
" man följer plananvisning i samband med matcher och träningar.
" vid laguttagning bör träningsflit premieras före talang upp tills laget börjar spela 11 - manna.
" vid dåligt uppförande och bristande respekt mot lagkamrater och ledare har ledaren rätt att avbryta pågående aktivitet för den spelaren. Om ledaren tar detta beslut ska kontakt med föräldrarna, samt med föreningens disciplinkommitté, ske för att informera om händelsen. Eventuell påföljd av dåligt uppförande bedöms av föreningens disciplinkommitté.
Att vara lagledare i SGIF innebär att:
" när man bär föreningens emblem eller på annat sätt representerar förväntas man uppträda på ett sådant sätt att man ger en god och positiv bild av SGIF. Man ska använda ett språk fritt från svordomar och könsord samt visa att man är stolt över föreningen. Man ska vara ett föredöme för barnen. I detta ingår att efter match tacka domare och motståndare för matchen.
" man är tränaren behjälplig med det administrativa arbetet kring laget. Närvarolistor redovisas två gånger per år.
" man är närvarande vid matcher och till viss del även vid träningar för att kunna fungera som ett bollplank för tränaren.
" man bör bära föreningens träningsställ/ledartröja vid både match och träning.
" man engagerar sig i aktiviteter anordnade av föreningen samt erlägger av årsmötet fastlagd medlemsavgift på fastställt datum.
" man är ansvarig och ser till att laget genomför de aktiviteter/uppdrag laget tilldelats
" man är ansvarig för att de dokument som varje spelare ska fylla i innan seriestart fylls i och lämnas in till kansliet.
" man är ansvarig för att planen efter match/träning lämnas med grästuvor nedstampade dvs lämnar planen i bästa skick.
" man är ansvarig för att eventuell tvätt sköts på bästa sätt i samråd med kanslist/vaktmästare och de rutiner som finns.
" man följer plananvisning i samband med matcher och träningar.
Att vara förälder i SGIF innebär att:
" man förstår att det är tränare och ledare som fattar beslut kring laguttagning, och träningsupplägg. Det är även tränaren som coachar laget under match, inte föräldrarna.
" man framför ev. konstruktiv kritik till tränare och ledare vid lämpligt tillfälle och på ett sansat sätt.
" man efter förmåga ställer upp vid de aktiviteter som föreningen anordnar under året samt hjälper till med körning och tvätt. Föreningen vilar på ideellt arbete, hjälp är alltid välkommet.
" man deltar vid föräldramöte.
" man är positiv och uppmuntrar laget i både med- och motgång. Man bör också uppmuntra hela laget, inte bara sitt eget barn.
" man inte kommer med kritik eller skriker åt domaren. Istället för att inrikta sig på dennes tillkortakommanden eller på att håna motståndaren bör man heja på sitt eget lag. Tänk på att vid match är även föräldrarna representanter för föreningen.